Digitale time-out

Posted in Plattelandsblogs

Digitale time-out

‘Joepie, we gaan weer naar de camping’

… roept mijn zoontje verheugd als hij de caravan op onze oprit ziet staan. Nu zijn we behoorlijk fanatieke kampeerders en trekken er zeker een keertje of 5 tot 6 per jaar op uit. En met zo’n een lang Paasweekend in het verschiet, kunnen wij de kampeerverleiding niet weerstaan. Heerlijk naar buiten, dit keer op het platteland ergens in Limburg. Een groot voordeel van een camping (op het platteland) is, over het algemeen, de slechte Wifi op het terrein. Zie ik vele anderen al bij dit idee gruwelen, ik vind het heerlijk. De camping staat voor mij synoniem aan een “Digitale Time-out”!

IMG_5794

‘Een Digitale Time-out, hoor ik je denken’?

Dat betekent dus letterlijk ‘offline zijn voor een bepaalde periode’, met als prettige bijkomstigheid: geen vervelende afleiding door mailtjes, geen nutteloze groepsapps-berichtjes en/of de morele verplichting die je voelt om een post te plaatsen van je vakantiemoment of nog erger: het ‘verplicht’ reageren op de ‘kijk ons eens gelukkig-zijn’ familiekiekjes in een pretpark, speeltuin, restaurant of zwembad  van andere zgn. ‘vrienden’. Lekker belangrijk allemaal…

Bye bye second life

Het is misschien best heftig of lastig, zo’n digitale time-out tijdens je vakantie, want je leeft toch een soort van ‘second life’ via je mobiel, maar ik raad echt iedereen aan om het te proberen. Sterker nog: ik voorzie ook dat de digitale time-out een heuse trend wordt in de vrijetijd. Want een belangrijk kenmerk van vrijetijd is en blijft niet voor niets het gegeven dat mensen vooral SAMEN iets willen doen en beleven, genieten van het moment in het hier en nu. En gelukkig zien we steeds vaker in, dat daar geen ‘online second life’ bij past (dat vinden we juist ronduit storend).

IMG_3356

Digitale time-out voordelen

Mijn inziens levert zo’n digitale time-out alleen maar voordelen op:

  • ‘First life first’; geniet in je vrijetijd van het echte moment, met echte mensen/vrienden, in het hier en nu (daar waar het online vaak gaat om individuele behoeftebevrediging en gedrag). Dat wat echt belangrijk is!
  • Volledige aandacht voor je echte dierbaren tijdens je vakantie
  • Weer eens vanouds een echt goed gesprek en/of goede discussie zonder dat iemand wordt afgeleid door storende berichtjes
  • Een goed voorbeeld voor je kinderen, die zich ook leren te vermaken zonder wifi, mobiel of ipad
  • Het prikkelt je creativiteit want wat is er offline veel te beleven op je vakantieplek: een (bord)spel, een speur tocht, een kanotocht, of gewoon een boekje, puzzeltje of andere hersenkraker.
  • Geen (extra) prikkels, dus je komt weer meer en beter tot rust.

Ps.

  • Het werkt natuurlijk het beste als alle groep/gezinsleden offline gaan tijdens de vakantie.
  • Mocht je echt niet zonder een online omgeving kunnen, spreek dan met jezelf af maximaal aantal x per dag online te gaan om datgene wat je wilt checken, te kunnen checken.

30 maart, 2016